Kawy mleczne

Kawa z dodatkiem mleka ma w Polsce wielu zwolenników, a cappuccino czy latte cieszą nasze podniebienie nie mniej niż klasyczna „mała czarna”. W ich przypadku do przyrządzenia niezbędne jest spienione mleko. Można je przygotować w domowych warunkach, ale nierzadko wymaga to cierpliwości i wielu prób. W jaki sposób wybrać najlepsze mleko do stworzenia pianki? Jaka metoda spieniania sprawdza się najlepiej?

Jak wybrać idealne mleko do spieniania?

Zacznijmy od odpowiedniego mleka. Większość baristów zgadza się z tym, że do tworzenia mlecznej pianki najlepszym wyborem będzie mleko tłuste – na przykład 3,2%. Jest w tym wiele prawdy, co nie znaczy jednak, że każde mleko nadaje się do kawy w równym stopniu. W istocie kluczowe znaczenie ma zawartość białka. Doskonale przekonują się o tym weganie i osoby nie przepadające za tradycyjnym krowim mlekiem, zastępujący je mlekiem roślinnym.

O ile mleko sojowe bądź migdałowe świetnie nadaje się do spieniania, mleko powstałe z ryżu bywa w tym zakresie problematyczne – właśnie ze względu na niską zawartość białka. Najlepiej więc wybierać spośród tłustych wariantów mleka i metodą prób i błędów znaleźć najbardziej odpowiednie. Gdy wybieramy gorącą piankę, należy pamiętać o tym, aby nie przegotować mleka, ponieważ powstanie na nim kożuch.

Domowe metody spieniania mleka

Ekspres do kawy nie jest niezbędny, aby przygotować kawę, którą wykorzystamy w przepisie, mleko jednak możemy spienić na wiele sposobów. Istnieją co prawda metody mechaniczne – mleko można na przykład wlać do słoika, zakręcić naczynie, a następnie przez dłuższy czas energicznie nim potrząsać. Po pewnym czasie powstanie pianka pełna małych pęcherzyków powietrza. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że ten sposób nie zawsze pozwoli nam na osiągnięcie idealnego efektu. Aby pianka miała odpowiednią, przypominającą jogurt konsystencję, najlepiej sięgnąć po profesjonalny spieniacz do mleka.

Spieniacz do mleka na baterie

Na rynku dostępne są także spieniacze, które pracują na baterie. Wystarczy zanurzyć końcówkę urządzenia w naczyniu wypełnionym mlekiem i powoli poruszać nią w górę i w dół czekając na uzyskanie pożądanego efektu. Z czasem pojawi się mleczna pianka, jednak jest to metoda pracochłonna. Nawet osoby, które osiągną w tej czynności sporą wprawę, muszą liczyć się z faktem, że przy wykorzystaniu ręcznego spieniacza wystarczy chwila nieuwagi, aby część mleka opuściła naczynie, a blat lub stolik – wymagały dokładnego czyszczenia, podobnie jak odzież.

Profesjonalny spieniacz do mleka w twoim domu

Dziś miłośnicy mlecznej kawy mogą zaopatrzyć się w profesjonalne rozwiązania, dzięki którym mleczna pianka zyska idealną konsystencję. Jednym z nich jest ciśnieniowy ekspres do kawy na kapsułki wyposażony w dyszę służącą do spieniania mleka. To sprawdzone rozwiązanie, po które chętnie sięgają także bariści. Jednak wielu posiadaczom małych kuchni zależy na tym, w aby ich ekspresy do kawy nie zajmowały zbyt wiele miejsca.

W takim przypadku dobrym wyborem może okazać się profesjonalny spieniacz do mleka, na przykład Nespresso Aeroccino 3, który świetnie nadaje się do przygotowywania zarówno gorącej, jak i zimnej pianki, a z jego pomocą można zrealizować wiele niesamowitych kawowych przepisów, nie ograniczając się jedynie do klasycznego cappuccino. Urządzenie wyróżnia się błyskawiczną i bardzo cichą pracą. Nespresso Aeroccino 3 tworzy doskonały duet z ekspresem do kawy na kapsułki. To właśnie w nim możemy wyśmienite espresso, które będzie stanowiło bazę przepysznej mlecznej kawy. Następnie wystarczy spienić mleko w spieniaczu i popuścić wodze fantazji, realizując, kolejne wyśmienite kawowe przepisy!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ