Mianem ziół prowansalskich określa się mieszankę roślin zielarskich pochodzących z południowego regionu Francji o nazwie Prowansja. Mieszanka, w skład której wchodzą takie zioła jak rozmaryn, majeranek. bazylia, szałwia lekarska, tymianek, mięta pieprzowa, oregano zwane też lebiodką i cząber ogrodowy cieszy się ogromną popularnością na świecie, w tym także w Polsce, gdzie jej popularność ciągle jednak wzrasta. Zioła prowansalskie służą między innymi jako istotny składnik diety bezsolnej, jednak wachlarz ich zastosowań jest bardzo szeroki począwszy od ryb, drobiu, różnego rodzaju grillowanych, pieczonych i mielonych mięs, poprzez zupy i sosy ziołowe, aż po farsze, sery twarogowe i sałatki, nawet na dodatku do jaj kończąc. Zioła te to jedna z najpopularniejszych mieszanek ziołowych świata, najpopularniejsza w kuchni francuskiej, skąd się wywodzi, jednak bardzo popularna również w innych krajach, nawet tych od Francji najbardziej oddalonych. Jesli chodzi o dostępność, nie powinniśmy mieć problemu ze znalezieniem ich na półce pierwszego lepszego sklepu spożywczego.

www.e-ciuszki.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ