Rzodkiewka – warzywo na wiele dolegliwości

Rzodkiewka to warzywo uwielbiane przez wiele osób. Szczególnie chętnie ludzie sięgają po nią w sezonie letnim, gdy jest świeża i doskonale pasuje do kanapek. To małe czerwone warzywo o charakterystycznym kwaskowatym smaku ma wielu wielbicieli. Jednak rzodkiewka przyciąga nie tylko walorami smakowymi, ale też swoimi właściwościami.

Rzodkiewka – niewielkie warzywo, a jakie zdrowe

Rzodkiewka naprawdę kusi swoimi walorami. Warto  pamiętać, że to małe warzywko to prawdziwa bomba witaminowa. Jest bogata w duże ilości potasu oraz związki siarki. Dzięki temu pomoże w walce z wypadającymi włosami i łamiącymi się paznokciami. Ponadto zawiera mnóstwo innych witamin i minerałów. Rzodkiewka, dzięki swojemu bogatemu składowi pomoże walczyć z różnymi dolegliwościami.

Charakterystyka rzodkiewki

Rzodkiewkę raczej trudno pomylić z innymi warzywami. Szczególną popularność zawdzięcza ona swojemu niezwykle oryginalnemu smakowi oraz atrakcyjnemu wyglądowi. Warto jednak pamiętać, że wyróżniamy kilka odmian rzodkiewki, które mogą różnić się między sobą ostrością smaku, wielkością, kształtem i kolorem. W Polsce najpopularniejsza jest rzodkiewka czerwona, ale możemy się też spotkać z czerwono-białą, białą, a nawet czarną. Rzodkiewka charakteryzuje się ostrym smakiem, który zawdzięcza olejkowi goryczkowemu zawierającemu siarkę. To właśnie ona jest odpowiedzialna w głównej mierze za właściwości zdrowotne rzodkiewki.

Skarby rzodkiewki

Jak już wspomnieliśmy, rzodkiewka zapewni naszemu organizmowi większość witamin oraz składników mineralnych. Przede wszystkim, jest doskonałym źródłem witaminy C, dostarczy nam jej w odpowiednich ilościach. Jednak to nie koniec. Rzodkiewka zawiera również niewielkie ilości witaminy B1, B2 i PP. W dodatku, dostarczy mnóstwo składników mineralnych takich, jak: żelazo, wapń, siarka, fosfor, magnez, miedź i mangan. Dlatego rzodkiewki poleca się jeść przy różnych schorzeniach, a przede wszystkim osobom cierpiącym na niedokrwistość.

Rzodkiewka – warzywo na wiele dolegliwości

Przy jakich schorzeniach pomoże rzodkiewka?

Jak już wspomnieliśmy, rzodkiewka to warzywo zawierające wiele witamin i minerałów. Dlatego pomoże przy wielu schorzeniach. Szczególnie poleca się ją przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. To małe warzywo doskonale pobudza apetyt, łaknienie i trawienie, a także sprawdzi się w walce z niestrawnością, obniży nadmiar kwasów w żołądku oraz zlikwiduje zgagę. Rzodkiewka również wspomaga pracę wątroby oraz pobudza wydzielanie żółci, a także działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów.

Jaki sposób jeść rzodkiewkę?

Rzodkiewkę najlepiej jeść na surowo, dzięki temu zachowa ona swoją pełną wartość odżywczą. Pewnie zastanawiacie się, w jaki sposób ją przygotować. Tutaj mamy już zupełną dowolność. Można jeść całe rzodkiewki, ale warto też dodawać starte lub pokrojone do surówek. Warto pamiętać, że najsmaczniejsze będą te intensywnie czerwone, niezbyt wyrośnięte, ale o wydłużonym kształcie. Pamiętajmy, że najlepiej smakują świeże warzywa.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ