Zdrowe, ale co za dużo, to niezdrowo

Zdrowa, zbilansowana dieta wreszcie stała się modna i ludzie bardzo często na taką przechodzą. Większość sięga po posiłki, które zawierają wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Już od dzieciństwa wszyscy przekonują nas do jedzenia warzyw i owoców, które są nie tylko zdrowe, ale często też bardzo smaczne. Wśród nich znajdują się awokado, banany, kokos i nasiona chia, które są doskonałym źródłem składników odżywczych, więc często po nie sięgamy. Jednak czasem przypomina nam się hasło co za dużo, to niezdrowo, a w tym przypadku również tak jest. Wymienione produkty są bardzo kaloryczne, więc lepiej z nimi nie przesadzać.

Banany

Banany to bardzo popularne owoce, po które często sięgamy. Stanowią one doskonały sposób na szybką i pożywną przekąskę. Dlatego niektórzy jedzą je często i w ogromnych ilościach. Banany są bardzo bogatym źródłem potasu, ale nie tylko. Te owoce zawierają mnóstwo innych składników odżywczych. Jednak ich jedzenie również może być szkodliwe. Zdziwieni? Niestety to prawda, banany w zbyt dużych ilościach mogą obciążyć nasz organizm. Zdarza się, że mogą prowadzić do hiperkaliemii, czyli nadmiaru potasu w organizmie. Zjawisko z reguły bardziej szkodzi dzieciom niż dorosłym, ale lepiej nie przesadzać z bananami. Niestety, nie ma maksymalnej liczby bananów, na którą możemy się skusić. Dlatego najlepiej jeść ich kilka w ciągu tygodnia, aby nie przesadzić.

Awokado

Awokado od pewnego czasu cieszy się ogromną popularnością. Odkąd stało się bardziej dostępne, wiele osób po nie sięga. Wszystko dlatego, że ma bardzo pozytywny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Awokado świetnie wspomaga pracę serca oraz dobrze działa na układ trawienny. W dodatku dzięki niemu możemy się cieszyć piękniejszym wyglądem naszej skóry oraz włosów.

Zdrowe, ale co za dużo, to niezdrowo

Niestety, awokado ma również swoje wady, a zalicza się do nich kaloryczność. Średniej wielkości owoc ma 322 kalorii, a także aż 29 gram tłuszczy. Dlatego trzeba z nim uważać, aby nie przytyć. Jednak nie musimy z niego rezygnować w ciągu dnia może się skusić na 1/3 awokado. Ten owoc można jeść samodzielnie lub stosować jako dodatek do głównych dań. Doskonale zastąpi też masło i sprawdzi się jako pasta na kanapki.

Nasiona chia

Nasiona chia słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych. Nie jest tajemnicą, że są one bogatym źródłem kwasów omega 3, błonnika, przeciwutleniaczy i białka. Takie składniki to nie lada gratka i chcemy ich dostarczyć jak najwięcej. Jednak wystarczy dodać tylko łyżeczkę nasion do jogurtu, koktajlu lub sałatki. Nie warto z nimi przesadzać, ponieważ wtedy mogą obciążyć nasz układ trawienny i wywołać mocne przeczyszczenia.

Kokos

Kokos to kolejny bardzo popularny owoc, który w ostatnim czasie często stosujemy w naszje diecie. Ten owoc doskonale pasuje do porannego muesli oraz płatków owsianych. Ten owoc jest bogatym źródłem kwasu laurynowego, błonnika, potasu, a także wielu innych składników odżywczych. Jednak pamiętajmy, że wystarczą dwie łyżeczki dziennie, nieważne w jakiej formie go dodamy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ