Sztuka kulinarna kojarzy nam się przede wszystkim z rozmaitymi daniami i metodami ich przyrządzania, a także z tradycjami charakterystycznymi dla danego kraju czy regionu. Tymczasem nie należy zapominać o tym, że kulinaria to nie tylko to, co jemy, smaki etc., ale też sposób konsumowania. Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach je się coraz bardziej byle jak – i to pod każdym względem. O czymś takim jak savoir vivre przy stole mało kto już pamięta –aby szybciej zjeść, a efekty estetyczne to sprawa mocno drugorzędna. Tymczasem o wiele przyjemniej jest, gdy porządek panuje nie tylko na stole, ale również na talerzu, a posiłek nie jest pochłaniany w biegu. Mało komu chce się dzisiaj przywiązywać wagę do ułożenia sztućców, prawidłowego doboru kieliszków oraz szklanek, serwetek na kolanach i tym podobne. Zdawać by się mogło, że ludzie zapomnieli, w jaki sposób delektować się jedzeniem i jak sprawiać, aby pod każdym jednym względem było ono przyjemnością. Szkoda, bo odrobina elegancji na co dzień nikomu by nie zaszkodziła.
[Głosów:0 Średnia:0/5]