Niskokaloryczne przekąski

Każdy, kto kiedykolwiek próbował zrzucić zbędne kilogramy, chciałby najeść się i uzyskać błogą sytość bez wyrzutów sumienia, dlatego chce wiedzieć, co ma najmniej kalorii? Dobrym pomysłem jest wzbogacanie pełnowartościowych posiłków o niskokaloryczne produkty. Można traktować je również jako awaryjne przekąski między posiłkami. Przejdźmy zatem do konkretów – co ma najmniej kalorii?

Oczywiście na tej liście królują warzywa: kapusta, ogórek, por, cykoria, sałata, szpinak, szparagi, brokuły, cukinia, rzodkiewka, burak, marchewka oraz pomidor. W stu gramach mają nie więcej niż 30 kilokalorii. Dodać trzeba, że warzywa te są bogate w błonnik, który na długo zapewnia poczucie sytości oraz oczyszcza jelita. Oprócz świeżych warzyw niskokaloryczne są także kiszonki, takie jak kiszona kapusta czy ogórki, które dodatkowo zawierają korzystne bakterie probiotyczne.

Przy wyborze owoców trzeba wiedzieć, że cukier nie jest tym, co ma najmniej kalorii. Dlatego w przeciwieństwie do warzyw owoce trzeba ograniczyć. Najmniej kaloryczne są maliny, porzeczki, jabłka, mandarynki, grejpfrut, arbuz oraz ananas. Banany, gruszki czy brzoskwinie powinny znaleźć się na cenzurowanym.

Poza warzywami i owocami to, co ma najmniej kalorii, znajdziemy na półce z nabiałem. Częściowo odtłuszczone mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, chudy twaróg oraz białko jaja to produkty, od których z pewnością nie przytyjemy. Mięso, co ma najmniej kalorii, to przede wszystkim kurczak oraz indyk, a także chude ryby morskie, takie jak dorsz, mintaj i morszczuk.

www.kosmetomania.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ