Najlepsze zioła na odchudzanie

Walka ze zbędnymi kilogramami to długi proces. Możemy skorzystać z różnego rodzaju wspomagaczy, które są dostępne w sklepach stacjonarnych lub internetowych. Często są to chemiczne związki, których zażywanie może mieć konsekwencje dla naszego organizmu. Jeśli nie chcesz faszerować się specyfikami, to możesz wykorzystać naturalne wspomagacze. Pomocne okażą się zioła. Jeśli szukasz więcej informacji na ten temat, to wpisz w wyszukiwarkę internetową „zioła na odchudzanie forum”. Dzięki temu poznasz opinie innych na temat działania tych ziół. Poniżej kilka przykładów.

Fiołek trójbarwny działa odtruwająco na organizm, oczyszcza krew, cerę oraz przyspiesza przemianę materii. Aby przygotować napar musisz 2 łyżki ziela zalać 2 szklankami wrzątku i gotować przez 5 minut pod przykryciem. Po odcedzeniu możesz pić 2 razy dziennie po szklance naparu. Nie powinno się przekraczać dawki, gdyż działa silnie moczopędnie.

Krwawnik pospolity zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, stymuluje proces trawienia oraz poprawia przyswajanie składników odżywczych. Należy uważać, ponieważ może powodować wysypkę spowodowaną reakcją alergiczną. W nadmiernych ilościach powoduje zatrucie objawiające się silnymi bólami głowy. Aby sporządzić napar należy łyżkę suszonego ziela zalać szklanką wrzątku, po czym zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut. Najlepiej spożywać jedną szklankę dziennie.

Lubczyk lekarski ma działanie moczopędnie oraz pobudza system trawienny do efektywniejszej pracy. Redukuje nadmierną fermentację jelitową. Działa łagodząco na żołądek i jelita. Herbatka sprawdzi się u osób z problemem niestrawności i zaparć. W celu sporządzenia herbatki wsyp do garnka 2 łyżki suszonego lubczyku, po czym zalej wrzątkiem. Należy podgrzewać wywar przez około 30 minut i w tym czasie nie dopuścić do wrzenia. Po ostudzeniu należy pić 3 razy dziennie po jednej łyżce.

Również przyprawy, które używamy na co dzień, mogą nam pomóc w odchudzaniu. Można je spożywać w postaci świeżej, jak i suszonej. Dodawać do potraw, i również do herbaty.

Anyż pobudza produkcję białych krwinek. Może pomóc w stanach obniżonej odporności organizmu.

Bazylia reguluje poziom cholesterolu, ułatwia trawienie białka i tłuszczu.

Cząber pobudza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi stany zapalne.

Estragon działa przeciwzapalnie i przeciwskurczowo, a także stymuluje produkcje żółci.

Imbir łagodzi bóle żołądkowe i wzmaga apetyt. Dodatkowo zwiększa temperaturę ciała oraz przyspiesza spalanie tłuszczu. Można dodać do herbaty pół łyżeczki suszonego imbiru lub kilka plastrów świeżego. Najlepiej pić na noc.

Majeranek zapobiega wzdęciom, w diecie ograniczającej ilość soli może ją zastąpić.

Melisa pobudza soki trawienne, wzmaga apetyt, działa uspokajająco.

Mięta poprawia apetyt, wspomaga wydzielanie żółci, obniża ciśnienie krwi.

Oregano zmniejsza nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym.

Chili jest bardzo ostrą przyprawą. Zawiera duże ilości kapsaicyny, która pobudza układ odpornościowy, przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczu. Pobudza procesy trawienne i zwiększa apetyt.

www.abczdrowia.com.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ