Witamina C odpowiada za odporność organizmu, zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się. Czy jednak wiemy, które owoce zawierają najwięcej tej cennej dla organizmu witaminy? W poniższym artykule dowiecie się, co jeść, by tryskać energią i czuć się zawsze witalnie.
Dlaczego witamina C jest ważna dla organizmu?
W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że witamina C podnosi odporność organizmu. Ma działanie bakteriostatyczne oraz zwalcza drobnoustroje odpowiedzialne za wywoływanie chorób. Przyczynia się do zwiększenia przyswajalności żelaza oraz bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Dzięki witaminie C następuje metabolizm tłuszczów, cholesterolu, kwasów żółciowych. Ponadto witamina C uczestniczy w biosyntezie hormonów oraz procesach metabolicznych organizmu. Przyśpiesza proces gojenia się ran, a także hamuje powstawaniu zmian nowotworowych w żołądku. Dlatego należy uzupełniać poziom witaminy C codzienną dietą. Idealnym rozwiązaniem dla osób pracujących i zabieganych jest catering dietetyczny do biura Warszawa, który dostarcza w ciągu dnia kilka wartościowych posiłków. Dieta pudełkowa jest nie tylko wygodna, bo pozwala zaoszczędzić czas na przygotowanie potraw, ale i zdrowa.
Czy cytryna zawiera najwięcej witaminy C?
Obecność witaminy C w cytrynie tak naprawdę nie jest tak duża, jak by się niektórym mogło wydawać. Owszem cytryna zawiera 53 mg witaminy C na 100 g owocu, niemniej nie jest to największa ilość. Sok z jednej cytryna tak naprawdę dostarcza jedynie 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jak widać, jest to niewielka ilość. Zwłaszcza że dostępne są owoce o znacznie wyższej zawartości witaminy odporności. Również dieta pudełkowa oferuje część z podanych owoców. Jednym z najlepszych źródeł witaminy C są owoce dzikiej róży, z której tworzy się aromatyczne konfitury, sok, czy syrop. W ten sposób przetworzone owoce dzikiej róży można dodawać jako nadzienie do popularnych pączków i innych wypieków. Sok można dodawać do gorącej herbat, przeciwdziałając przeziębieniom. Dlaczego dzika róża jest taka cenna? W 100 g owoców znajduje się aż 1800 mg witaminy C. Kolejnym owocem o wysokiej zawartości witaminy C jest rokitnik, który jest kwaśny w smaku, dlatego łączony jest z innymi owocami np. w postaci dżemu, konfitury, czy soku. Rokitnik zawiera 1100 mg witaminy C w 100 g owoców. Na uwagę zasługuje również dereń, który stosowany jest w dolegliwościach żołądkowych. Derenia używa się jako dodatek do kompotów z jabłek i gruszek, składników soków, syropów i dżemów. Nie bez powodu jest cenny, ponieważ w 100 g znajduje się do 200 mg witaminy C. Sok z czarnej porzeczki to znakomite źródło witaminy C, ponieważ zawiera do 183 mg.
Mniej znane owoce o dużej zawartości witaminy C
Z mniej znanych, a obecnie należących do coraz bardziej cenionych należą jagody acai, które zawierają w 100 g owoców aż 1600 mg czystej witaminy C. Jogody acai stosuje się jako składnik owsianek w postaci suszonej, również oferowanej jako element cateringu dietetycznego. Również kiwi jest cennym źródłem witaminy C, ponieważ zawiera 80 mg. Z kolei jagody goya z zawartością 73 mg, a także egzotyczny owoc liczi o 70 mg plasują się zaraz po owocach czerwonej porzeczki (80 mg w 100 g).
Aby cieszyć się zdrowiem, należy dostarczać organizmowi cenną dla niego witaminę C. Zwłaszcza w postaci pysznych owoców, które są zdrowe i łatwo przyswajalne.