Naleśniki z dżemem i inne obiady na studencką kieszeń

Czy pyszne dania zawsze muszą się wiązać z dużymi wydatkami? Oczywiście, że nie! Dowiedz się, jak przygotować pożywny, aromatyczny, a w dodatku – także tani obiad!

Od zawsze wydawało ci się, że gotowanie wiąże się z dużym nakładem czasu, a także koniecznością zakupu kosztownych produktów? Jeżeli chcesz wykonywać dania na miarę wybitnego kucharza – z pewnością tak będzie. Jeśli jednak szukasz prostych rozwiązań i przepisów na potrawy, które sprawdzą się nawet przy niewielkim budżecie – mamy coś dla ciebie. Sprawdź, jakie dania możesz przygotować w zaledwie kilka minut, przy minimalnych wydatkach podczas zakupów.

Naleśniki z dżemem – klasyka w najlepszym wydaniem

Szybkie, niezwykle smaczne, dające duże pole do popisu. Naleśniki, bo o nich mowa, to prawdziwa klasyka niskobudżetowej kuchni. Do ich przygotowania potrzebujesz jajek, oleju, mąki oraz szczypty soli. W klasycznym przepisie znajdziesz także mleko, a całość z powodzeniem możesz wzbogacić wodą gazowaną, aby ciasto było odpowiednio pulchne.

Do dużej miski lub garnka wbij dwa jajka, wlej do nich dwie szklanki mleka (ew. wody), pół szklanki  gazowanej i 30 ml oleju. Dodaj 2 szklanki mąki pszennej oraz szczyptę soli. Warto dodać także nieco cukru wanilinowego – wystarczą dwie łyżeczki Cukru waniliowego WINIARY.  Użyj miksera lub rózgi, by wymieszać ze sobą składniki ciasta na naleśniki. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją delikatnie tłuszczem. Dużą łyżką lub bezpośrednio z miski wylewaj ciasto, tak by równomiernie rozlało się po całej powierzchni patelni. Naleśniki smaż z obu stron. Serwuj z dżemem lub innym, dowolnie wybranym nadzieniem. Możesz zwinąć je w rulony, ćwiartki lub koperty – wybór zależy od ciebie.

Naleśniki dają niezwykle duże pole do popisu – bogactwo możliwości sprawia, że to danie, które nie znudzi się zbyt szybko. W końcu każdego dnia możesz jeść je z zupełnie innym nadzieniem, raz na słodko, raz w wersji wytrawnej!

Zupy, które pokochasz – wprost z maminej kuchni

Niegdyś, gdy ktoś mówił, że ma patent na tanie obiady, z pewnością miał na myśli zupy, których przygotowanie jest niezwykle proste, a przy tym mało kosztowne. Prawdziwym klasykiem w tej kategorii jest rosół, który ma wielu fanów, a także stanowi bazę do dalszego gotowania, np. może „przemienić” się w pyszną zupę pomidorową dzięki odpowiednim dodatkom. Ten tani obiad pozwoli Ci więc zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale i czas.

Do przygotowania rosołu potrzebujesz udka z indyka, pora i kalafiora oraz kostek rosołowych i przypraw – wedle uznania. My rekomendujemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, a także Rosół drobiowo-warzywny WINIARY (2 kostki). Nie zapomnij o makaronie – najlepiej sprawdzi się makaron typu nitki. Na bazie mąki, jajek i szczypty soli przygotujesz też pyszne kluseczki samodzielnie.

Umyj dokładnie mięso i oczyść. Umieść je w dużym garnku i nalej do niego zimnej wody. Gotuj przez ok. 50 minut wraz z kostkami rosołowymi i przyprawami. Następnie wyjmij z wywaru mięso i umieść je w nim z powrotem pokrojone w kostkę. Dodaj oczyszczone, pokrojone warzywa i kontynuuj gotowanie przez około kwadrans. Na końcu dodaj do zupy zagotowany makaron.

Pyszne obiady nie muszą kosztować majątku, zwłaszcza gdy postawisz na sprawdzone i ponadczasowe rozwiązania! Wykorzystując powyższe przepisy powodzeniem przygotujesz sycący i tani obiad!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ