Bez dwóch zdań każde państwo czy też naród posiada swoją odrębną i charakterystyczną historię, tradycję i kulturę. Można stwierdzić, że jest ona przypisywana tylko poszczególnej grupie społecznej, natomiast bardzo często zdarza się, że kultura jest rozpowszechniona na znacznie większe tereny. Gdy mowa jest o Polsce, nieodzownie kuchnia polska została ukształtowana w dużym stopniu dzięki tradycji oraz wpływom państw wschodnich – Włochy, Francja, Rosja, Niemcy i Turcja. Jednym z codziennych i zarazem najbardziej charakterystycznych dla Polski napojów jest herbata, bardzo często spożywana wraz z dodatkiem cukru i plasterka cytryny. Bez dwóch zdań Polacy z uwielbieniem degustują się kawę. W kuchni polskiej przeważają smaki słone, ziołowe i słodkie. Potrawy o smaku ostrym, charakterystycznym dla kuchni orientalnej, są często łagodzone lub dopełniane śmietaną, aby nie zatarł on prawdziwej idei smaku. Najbardziej charakterystycznymi dla naszego kraju potrawami są pierogi, bigos, kapuśniak oraz różnego rodzaju torty i ciasta. Największy wpływ na ogół smaków typowych dla Polski ma Śląsk oraz inne rejony górskie. Obecnie zamiast dawniej stosowanych kasz przyrządza się ziemniaki, zaś dziczyzna zastąpiona została mięsem wieprzowym i drobiem hodowlanym.

www.zouza.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ