Ksylitol

Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który jest zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, więc poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się. Sprawdź, jakie jeszcze wartości ma ksylitol. Ksylitol (cukier brzozowy) to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która obok sorbitolu, mannitolu, erytritolu i maltitolu należy do grupy polioli, czyli „alkoholi cukrowych” – węglowodanów cechujących się niską wartością energetyczną a tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Takie wartości ksylitolu sprawiają, że jest on polecany szczególnie diabetykom i osobom walczącym z nadwagą.

Ksylitol (cukier brzozowy) – występowanie. Jak smakuje ksylitol?

Ksylitol niejednokrotnie jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć jest także w pewnych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy i grzybach. Warto wiedzieć, że ludzki organizm i w odpowiednich dawkach wytwarza ksylitol. Cukier brzozowy wygląda i smakuje tak, jak tradycyjny cukier. Także podczas jego korzystania, można także wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat. Ksylitol można wyszukać w wielu artykułach. W sprzedaży niejednokrotnie jest jako skarmelizowany cukier, choć spotkać można także gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a także pasty do zębów i aerozole do nosa.

słodzik ksylitol czyli cukier brzozowy

Ksylitol (cukier brzozowy) dla cukrzyków

Ksylitol należy do grupy polioli. Są to węglowodany, jakie są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, oraz ich metabolizm odbywa się w sposób praktycznie niezależny od insuliny (lub przy nieznacznym jej udziale), tzn. nie powodują wzrostu stężenia glukozy we krwi i nie stymulują wydzielania insuliny. W stosunku spośród tym indeks glikemiczny ksylitolu (IG=8) jest powszechnie niższy aniżeli cukru. I im niższy IG, tym niższy poziom cukru we krwi. Spośród tego powodu ksylitol jest polecany cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością.

Ksylitol (cukier brzozowy) przeciwko próchnicy i innym wadom zębów

Naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w „Journal of American Dental Association”, wykazali również, iż ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy i innym wadom zębów. Cukier brzozowy szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając okres ekspozycji zębów na funkcjonowanie szkodliwych kwasów. Także hamuje rozmnażanie bakterii, jakie są winne za psucie się zębów. Tę tezę potwierdzają badacze z Harvard School of Dental Medicine (Wydział Stomatologii Uniwersytetu Harvarda), którzy stwierdzają, iż „ksylitol wyraźnie obniża ilość wypadków stomatologicznych”. Więc dzieciom, zamiast cukru, który powoduje próchnicę zębów (a także paradontozę), lepiej dać tenże naturalny słodzik. Niektórzy zalecają przed połknięciem ksylitolu wymieszać go ze śliną i przepłukać nim jamę ustną. Inni przyrządzają spośród niego roztwory wodne jako płukanki (nie tylko do ust, a także gardła).

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ