Cząber ogrodowy

Zioła to nieodłączna część historii ludzkości. W średniowieczu za ich posiadanie karano śmiercią, gdyż sądzono, iż są narzędziami magii, a więc szatana. Zioła te jednak wykorzystywano do lecznictwa, czego, ówcześnie zacofani ludzie, nie byli w stanie pojąć. I tak umierali na zwykłe przeziębienia czy skaleczenia. Wkrótce jednak zioła zostały odkryte ponownie, tym razem jako przyprawy, które wydobywają smak potrawy. Już w renesansie na dwory francuskich monarchów wjeżdżały odpowiednio doprawione mięsa. Ale wracając do tematu – cząber ogrodowy pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a co za tym idzie, ułatwia trawienie. Moczopędność, przeciwbakteryjność, to tylko kilka z jego możliwości. Żadna biegunka mu się nie oprze. Stosowany jest w przyprawianiu fasoli, grochu, bobu, zup, dań z jaj, ziemniaków i twarożków. W kuchni znajdziemy go również w marynatach, konserwach mięsnych, rybnych, jarzynowych, a przede wszystkim jako przyprawa do ogórków i kapusty. Ciekawostką jest, iż jest składnikiem pieprzu ziołowego.

www.sport-guru.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ