Oprócz wszystkich tradycyjnych zdobyczy medycyny, mamy również zioła.
Zioła wpływają na nasz metabolizm (czyli wszystkie reakcje chemiczne zachodzące w naszym organizmie),
posiadają np.olejki eteryczne.Zastosowanie ziół jest bardzo szerokie,
możemy robić z nich napary, używać jako przyprawy, oraz stosować w aromatoterapii i kosmetyce.
W lecznictwie zioła stosujemy zewnętrznie i wewnętrznie, wspomagają leczenie konwencjonalne różnych chorób
i dolegliwości.Ich ogromną zaletą jest to, że posiadają wiele związków, które mają szerokie spektrum
oddziaływania np. właściwości przeciwzapalne, ściągające, regenerujące itd
Można do naszej diety wprowadzić na co dzień herbaty ziołowe np.z pokrzywy, głogu, które będą stanowić
przeciwwagę dla kawy i czarnej herbaty.Wprowadzenie większej ilości ziół do naszej kuchni, wpłynie
nie tylko na walory smakowe, ale i zdrowotne.Zioła mogą być suszone lub świeże, jako przyprawy, gotowe mieszanki
do wywarów oraz np. doniczka na parapecie ze świeżą bazylią, która dodatkowo wpłynie na estetykę naszej kuchni.
Dobra maść ziołowa ukoi ból lub przyspieszy gojenie, nalewka ziołowa pomoże przy grypie.
Suszone zioła wzbogacą nasze kubki smakowe o nowe doznania, a aromat zaparzonej ziołowej herbaty
wprawi w dobry nastrój.

www.zdrowie.info.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ