Wątróbka, produkt dobrze znany. Chyba najbardziej popularna wątróbka drobiowa. To jeden z popularnych rodzajów podrobów, a jednocześnie najzdrowszy. Zawiera nie tylko żelazo, ale i kwas foliowy oraz witaminę B.
Wątróbka jest produktem, który świetnie wpływa na nasz układ krwionośny. Powinni ją spożywać przede wszystkim osoby z niedoborem żelaza oraz anemia. Powodem, dla którego warto jeść wątróbkę jest również fakt, dla którego powinny ją spożywać kobiety, które borykają się z bardzo obfitymi miesiączkami.
Dlaczego jeszcze warto jeść wątróbkę?
Wątróbka jest doskonałym źródłem witaminy A. Dzięki temu poprawia jakość widzenia, wzmacnia odporność. To właśnie w wątróbce znajdziemy białko oraz inne cenne witaminy.
Możemy zdecydować się na wątróbkę drobiową, wieprzową, cielęcą czy też wołową. Wątróbka do duża dawka żelaza. Dlatego właśnie jej spożywanie chroni przed anemią i zapobiega niedoborom żelaza. To świetne źródło białka, dostępne w niskiej cenie.
Wątróbka dla kogo?
Tak naprawdę nie ma tutaj jakiś szczególnych ograniczeń. Mogą ją spożywać zarówno dzieci, jak i osoby w podeszłym wieku. Niestety nie dla wszystkich smak wątróbki jest tym oczekiwanym.
Pamiętajmy, że wątróbkę można w różny sposób doprawić, połączyć z różnymi dodatkami, sosem czy warzywami. Dla każdego na pewno istnieje taki przepis, według którego przyrządzi swoją wątróbkę po mistrzowsku.