Perfekcyjny kurczak z grilla – sprawdź, jak go przyrządzić

Kurczak bardzo często gości na naszych stołach, jednak mamy tylko kilka miesięcy, by przygotować go na świeżym powietrzu. Warto wykorzystać ten czas! Istnieje dużo wariantów grillowanego kurczaka – na ostro, z warzywami, delikatnym sosem i wiele innych. Jak go przyrządzić, by zawsze był soczysty i aromatyczny? Podpowiadamy!

Marynowane piersi z grilla

Kluczem do pysznego, soczystego kurczaka jest oczywiście marynata. Należy pamiętać, aby po zamarynowaniu odstawić mięso na co najmniej godzinę, by nabrało aromatu. Jedną ze znakomitych wersji marynaty jest połączenie ketchupu, oleju, tymianku i aromatycznej Przyprawy ZIARENKA SMAKU drobiowe WINIARY. Danie na grilla jest bardzo proste w wykonaniu – zamarynowane mięso grillujemy na rozżarzonym ruszcie lub tacce aluminiowej do miękkości. Kurczak świetnie smakuje z dodatkiem sosu chili.

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Chutney, czyli gęsty sos przygotowywany z warzyw lub owoców wywodzi się z Indii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić do grillowego menu odrobinę egzotyki. Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Sos z cząstek rabarbaru, truskawek, cebuli i masła gotujemy na wolnym ogniu i dodajemy miód do smaku. Następnie pierś z kurczaka marynujemy kilka godzin w oleju i ulubionych przyprawach. Po tym czasie nadziewamy mięso na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Po upieczeniu polewamy sosem rabarbarowym. Warto wiedzieć, że przed nadzianiem szaszłyków należy namoczyć patyczki, co zapobiegnie zbyt szybkiemu spaleniu.

Skrzydełka z grilla

Skrzydełka z grilla to klasyk! Nie może ich zabraknąć na imprezie przy grillu. W tym przepisie podstawą marynaty jest olej i miód. Można do niej dodać dowolne przyprawy, a my proponujemy następującą kompozycję: imbir mielony, oregano, czarny pieprz, mieloną gorczycę, tymianek, czosnek granulowany, paprykę wędzoną i pikantną. Takie bogactwo smaku i aromatów idealnie współgra z delikatnym mięsem kurczaka. Skrzydełka należy marynować co najmniej kilka godzin, a najlepiej odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie grillujemy kurczaka z obu stron, często odwracając. Aby dodać trochę więcej egzotycznego smaku, można podać skrzydełka z Sosem Curry WINIARY.

Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

Kurczak z grilla znakomicie smakuje w towarzystwie warzyw. Pakieciki to zwyczajnie zawinięte w folię aluminiową pierś z kurczaka i dowolne warzywa. Wiosną królują zielone szparagi, dlatego znajdą się również w tym przepisie. Dodatkowo warto wykorzystać cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe oraz oczywiście aromatyczne przyprawy. Tym razem nie będziemy marynować mięsa, wystarczy posmarować kawałek folii oliwą, położyć wszystkie składniki i oprószyć ulubionymi przyprawami: solą, pieprzem, czerwoną papryką czy tymiankiem. Delikatne mięso kurczaka bardzo dobrze komponuje się z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat przyrządzania kurczaka z grilla? Oprócz długiego czasu marynowania, ważne jest, by nie pozostawiać mięsa na ruszcie zbyt długo, ponieważ może wyjść suche. Ponadto ogień nie powinien być za duży, ponieważ skórka może się spalić, a środek będzie niedopieczony.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ