Spośród wszystkich kuchni azjatyckich najbardziej znana na całym świecie jest kuchnia chińska. To wspaniałe i jedyne w swoim rodzaju smaki – najczęściej słodko-kwaśne lub z mocno pikantną nutą. Chińskie kulinaria kojarzą nam się przede wszystkim z takimi potrawami jak sajgonki, tofu podawane na różne sposoby, makaron sojowy w wielu odmianach, a także mięsa (drobiowe, cielęce, wołowe oraz wieprzowe) serwowane w rozmaitych wersjach. Warto jednak pamiętać o tym, że kuchnia pochodząca z Chin wcale nie jest tak prosta, jak mogłoby się nam wydawać. W rzeczywistości charakteryzuje się niezwykłym bogactwem oraz różnorodnością. W poszczególnych regionach tego kraju panują odmienne zwyczaje kulinarne i inne potrawy królują w jadłospisach. Dla przykładu wywodząca się z zachodniej części kuchnia syczuańska bazuje na wołowinie, a dominują w niej smaki szalenie pikantne. Z kolei w kuchni pekińskiej z północy królują niepodzielnie makarony, pszenne bułki, a także smażone mięsa (ewentualnie pieczone na rożnie).
[Głosów:0 Średnia:0/5]