Jest popularnym składnikiem wielu bliskowschodnich potraw, choć przepisy na dania z jej udziałem zaskakują coraz większą różnorodnością. Ciecierzyca, dla jednych będąca ciekawym dodatkiem do menu, dla innych alternatywą dla mięsa, może odmienić naszą kuchnię. Jakie potrawy można z niej wyczarować?
Dlaczego warto sięgnąć po tą roślinę strączkowa? Ze względu na jej lecznicze właściwości oraz ogromną wartość odżywczą. Zdrowa dieta dzięki cieciorce przestaje być marzeniem. Ten cenny dodatek do wielu potraw jest przecież doskonałym źródłem białka oraz żelaza. Czy menu bazujące na tej roślinie musi być nudne? Nie. Dziś przepisy na dania z ciecierzycy są tak zróżnicowane, że każdy z nas znajdzie pośród nich idealne dla siebie rozwiązanie. Na co warto postawić?
Jedną z najczęściej sporządzanych potraw z ciecierzycy jest hummus – pasta, która rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do kanapek. Z dynią lub z suszonymi pomidorami, zawsze będzie zdrowym i pożywnym przysmakiem. Z ciecierzycy można też przygotować wyśmienite placki oraz kotleciki, w których obok cieciorki rolę odgrywa kasza jaglana. Falafel, zupa z ciecierzycy lub ciecierzyca po bretońsku – oto kolejne dania, które mogą nam przypaść do gustu. Miłośnicy zdrowej i wartościowej diety mogą też sięgnąć po przepis na tak oryginalną potrawę, jak pieczone bataty, nafaszerowane ciecierzycą, szpinakiem oraz fetą. Ta roślina strączkowa sprawdzi się też rewelacyjnie jako dodatek do wielu sałatek warzywnych, w których pojawić się mogą także pieczone bataty, kalafiory i inne warzywa.

www.rebeliakultury.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ