Szybkie potrawy zazwyczaj składają się z małej ilości składników, dzięki czemu najczęściej można je przygotować z resztek, które znajdują się w lodówce.
Często osoby zabiegane zastanawiają się co szybkiego na obiad przygotować, aby danie było smaczne a zarazem pożywne.
Z pewnością bardzo szybko można przygotować domową pizzę. Najbardziej czasochłonne jest przygotowanie ciasta, jednak można je przygotować poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce.
Aby przygotować spód do pizzy, pół kostki drożdży należy rozmieszać w 250 ml mleka lub wody z drobiną cukru i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia zaczynu.
Do miski trzeba wsypać pół kilograma mąki, dodać łyżeczkę soli oraz dwie łyżki oleju. Do składników dodaje się zaczyn i miesza do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowane ciasto umieszcza się na formie do pieczenia, smaruje sosem pomidorowym i na wierzchu można ułożyć ulubione składniki i posypać dowolnym serem. Pizzę piecze się kilkanaście minut w temperaturze 200 stopni.
Kolejną szybką propozycją są frytki z piekarnika. Pozbawione są one oleju, dlatego też mogą je jeść osoby na diecie odchudzającej. Tradycyjne ziemniaki bądź bataty należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, plastry lub słupki. Ziemniaki należy ułożyć na formie do pieczenia i posypać ulubionymi ziołami. Potrawę piecze się w piekarniku przez około 30 minut. Aby urozmaicić danie, można wzbogacić je innymi warzywami. Do ziemniaków można dodać mrożone brokuły, różyczki kalafiora lub marchewkę pokrojoną w plastry.
[Głosów:0 Średnia:0/5]