Jedzenie ostryg

Jedną z potraw, które mogą nam sprawić problem przy ich jedzeniu są ostrygi, czyli popularnie zwane w Polsce małże. Często małże podawane są na gorąco, dlatego powinno się je jeść specjalnymi szczypczykami, które kelner powinien podać do stołu. Powinniśmy je jeść oddzielnymi sztućcami ze względu na to, że są one gorące. Kiedy otworzymy już małże, będziemy mgli następnie wyjąć drogocenne dla nas mięso małży, dla którego tak się meczymy ze szczypczykami. Mięso z małży można wyjąć specjalnym widelce. Jeśli kelner nie poda nam żadnych dodatkowych sztućców, można jeść spokojnie wszystko widelce, wystarczy tylko umiejętnie obsługiwać się jedzeniem. Istnieją takie kraje, w których jeść powinno się, nawet w najdroższych restauracjach jedynie za pomocą dłoni i palców, turysta, który je w taki sposób na przykład sushi w Japonii spotyka się z najwyższym uznaniem kucharzy i kelnerów restauracji, w której się znajdzie. W przypadku ostryg, powinniśmy zwrócić uwagę na to, w jak sposób otwiera się ich muszla. Jeśli muszla otwiera się zbyt łatwo, oznacza to, że owoc morza jest zepsuty i nie powinno się go zjadać.

www.takeitizzy.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWłasna uprawa.
Następny artykułDobra kuchnia.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ