Własna uprawa.

Zupa szczawiowa to bardzo smaczna zupa. Podawana jest najczęściej z jajkiem na twardo i kromką chleba. Najlepsza zupa szczawiowa gotowana jest na bulionie z wywaru mięsno-warzywnego. Najlepiej, jeśli w wywarze warzywnym ugotowane były takie produkty jak marchew, seler, pietruszka. Do takiego bulionu wrzucamy liście szczawiu (posiekane), które odpowiednio wcześniej dusimy na maśle. Szczaw gotujemy w bulionie przez kilkanaście minut, możemy dorzucić do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, jeśli lubimy je w tej zupie. Pod koniec gotowania przyprawiamy, według uznania. Jeśli ktoś lubi można dosypać koperku do smaku. Kiedy odstawimy już zupę z gazu, możemy zagęścić ja śmietaną i mąką, wymieszanymi razem w szklance. Zupa nabierze ładnego koloru i będzie bardziej gęsta. Ugotowane jaja na twardo kroimy w połówki, układamy na talerzach i zalewamy zupą. Możemy jeszcze udekorować ją natką pietruszki. Zupa szczawiowa jest bardzo zdrowa zawiera dużo żelaza. Szczawiowa jest zupą sezonową, ale można przygotowywać ją ze szczawiu ze słoiczka.

www.chainsaw.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ