źródło białka
fot. pexels.com

Utarło się mówić, że tylko mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Z jednej strony jest w tym część prawdy, ale rozwój medycyny i ekologii wskazuje, że mięso jako źródło białka wcale nie jest tym najlepszym. Dowiedz się dlaczego mięso nie zawsze jest w stanie dostarczyć do organizmu pełnowartościowe białko i jakimi roślinnymi produktami można zastąpić mięso.

Zobacz też: http://jegoego.pl/czym-zastapic-mieso-w-diecie-5-zrodel-bialka-roslinnego/

Mięso jako źródło białka

Jeszcze kilka czy nawet kilkanaście lat temu – białko z mięsa ludzie traktowali, jako najlepsze źródło tego makroelementu. Czasy jednak się zmieniają i mięso, które teraz jest dostępne w sklepach, jest zupełnie innym rodzajem mięsa niż jedliśmy je kilkanaście lat temu. Dzisiejsze mięso jest bardziej przetworzone, ma więcej sztucznych dodatków i konserwantów. Co ważne, hodowle zwierząt są prowadzone na skalę globalną, a to wymusza zastosowania silnych antybiotyków dla zwierząt, które niestety zostają w mięsie przez nas później spożywanym. Całość sprawia, że mięso wcale nie ma aż tak dobrej jakości białka i że nie jest ono zwyczajnie zdrowe. To dlatego nie warto decydować się na to, aby jedynie mięso stanowiło źródło białka, a również inne produkty – roślinne. Dodatkowo mięso, po które sięgasz niech będzie najlepszej jakości.

Roślinne źródła białka

Mogłoby się wydawać, że trudno jest zastąpić mięso. Jedyne, co przychodzi wielu osobom do głowy, to najprawdopodobniej jajka. To prawda – jajka są świetnym źródłem białka, a dodatkowo również tłuszczu. Oczywiście warto, aby były jak najlepszej jakości. Jajka to jednak nie wszystko. Poznaj roślinne źródła białka:

  • Soja – to jeden z najbardziej popularnych produktów. Soję można kupić w czystej postaci lub gotową, np. jako tofu, kotlety sojowe. 
  • Rośliny strączkowe – mogłoby się wydawać, że strączki nie są zbyt polecane w diecie, ponieważ powodują wzdęcia. Te mogą być wywołane problemami zdrowotnymi, związanymi z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Jeśli ktoś boryka się z takimi zaburzeniami powinien jak najszybciej zgłosić się z tym do lekarza. Ci, którzy swobodnie spożywają strączki, dobrze wiedzą, że to świetne źródło białka, ponieważ rośliny strączkowe są sycące jak mięso.
  • Orzechy oraz pestki – te są nie tylko dobrym źródłem białka, a również tłuszczu. Idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska w ciągu dnia.

Przeczytaj też: http://www.szafamamy.pl/jakie-sa-zasady-dziedziczenia-zgodnie-z-prawem-spadkowym/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ