Oczywiście najbardziej znaną zupą wojskową jest zupa grochowa. Wszyscy doskonale znają jej niepowtarzalny smak i aromat. Zupa grochowa przygotowywana jest przeważnie na wywarze mięsnym, mięso jest bardzo ważnym składnikiem takiej zupy poligonowej. Prawdziwa grochówka jest przygotowywana na boczku, mięsnych kawałkach. Dobrze jest dzień wcześniej, namoczyć groch w wodzie, zanim przygotujemy zupę.. Wtedy szybciej będzie się gotował i będzie miękki. Niektórzy cenią w zupce jej gęstą konsystencję, czyli bardzo mocno rozgotowany groch. Niektórzy natomiast doceniają jednak miękki, ale nierozgotowany groch w zupie, spekulacji na temat jej przygotowania jest wiele. Można część grochu rozgotować, a drugą część dodać w połowie gotowania, aby był miękki i wyczuwalny. Grochówkę jada się z ziemniakami. Zawsze na koniec gotowania dodajemy przyprawy i majeranek, który nadaje wspaniałego aromatu tej smacznej potrawie. Zupa wojskowa odznacza się wyrazistym i charakterystycznym smakiem, można ją jeść z pieczywem, najlepiej z bułką.

www.u21.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ