Zabiegi kulinarne wiążą się ściśle z zastosowaniem szeregu różnorodnych potraw. Większość domowych kucharzy stosuje podobną, standardową paletę przypraw. Nie starają się oni eksperymentować z innymi rodzajami dodatków. Wśród najbardziej popularnych przypraw odnajdziemy, przede wszystkim, pieprz czerwony oraz czarny. Stosowany jest on do większości przygotowywanych dań. Równie modnym dodatkiem jest zwykły tymianek, czy majeranek. Wzmagają one smak pieczonych mięs, ale również doskonale komponują się z serwowanymi zupami. Przyprawami bardziej oryginalnymi, ale również często stosowanymi w naszych kuchniach są bazylia oraz oregano. One szczególnie dobrze komponują się z potrawami kuchni włoskiej i tam też stosowane są w największych ilościach. Niemniej jednak świeża bazylia stanowi doskonały dodatek do wszystkich surówek oraz sałatek. Jest delikatna, a zarazem wyrazista. Przyprawami mniej popularnymi są, między innymi, kurkuma, czy kminek. Nie wszyscy gustują w tego typu smakach orz nie wszystkie potrawy dobrze komponują się z owymi przyprawami.

www.piotrnatanek.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ