Kuchnia węgierska jest kuchnią, w której mięsem dominującym jest wieprzowina. Kuchnia ta nie jest szczególnie znana w innych regionach świata. Typowymi potrawami spotykanymi w tej kuchni jest gulasz, czyli mieszanina papryki, cebuli i ziemniaków z mięsem i wywarem czy paprykarz przyrządzany z ryb. Sekretem tej kuchni jest to, że nie jest ona pikantna tak jakby się to niektórym wydawało, ale jest właśnie łagodna ze względu na użycie papryki słodkiej. Warzywami, które są najczęściej spożywane z mięsem to ziemniaki. Czasami też gotują sobie jako dodatek kluski. Węgry jednak słyną z różnego rodzaju win i tokajów, które sporządza się z szeregu różnych owoców jakie rosną w tym kraju. Jednakże jak już wcześniej wspomniałam niewiele jest amatorów tego rodzaju kuchni. Więcej osób woli wyraziste smaki, nie za pikantne, ani nie za jałowe, a niestety kuchnia węgierska nie spełnia tych wszystkich stawianych wymagań. Jednakże jeśli chodzi o wina i inne tego typu wyroby, to na pewno ma wielu adoratorów.

www.fajnaoferta.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ