Kolorowe sałatki

Sałatka sprawdzi się niemal na każdym stole! Jest idealną przekąską na imprezy, dodatkiem do mięs, potrawą na lunch, podwieczorek, kolację. I choć lista produktów, z udziałem których możemy przygotować to danie jest naprawdę długa, są sytuacje, warto znać kilka sprawdzonych sałatkowych inspiracji oraz wskazówek. Jak łączyć ze sobą składniki, by była nie tylko smaczna, ale też stanowiła swoistą ozdobę stołu?

Nietypowe składniki – wyśmienity smak

Warto sobie uświadomić, że sałatkę można zrobić ze wszystkich warzyw, również takich, które zazwyczaj spożywa się w innych formach. Zaskoczeniem może być więc sałatka z kalafiora! To jakże popularne warzywo, ze swoim wyrazistym, ale jednocześnie delikatnym smakiem, daje mnóstwo możliwości na stworzenie przepysznych sałatek, które podamy zarówno jako dodatek do obiadu, jak i solo, w roli smacznej, atrakcyjnej przekąski.

Sałatka z kalafiora to danie, które przygotowuje się z surowego warzywa, startego na tarce lub też podzielonego na bardzo drobne różyczki. Można do niej dodać niemal wszystko! Dobrze jednak przełamać delikatny smak warzywa i połączyć je z pikantnymi lub kwaśnymi składnikami. Nie bez znaczenia jest również wygląd. Biel warzywa warto więc przełamać kolorem. Aby sałatka z kalafiora wyglądała ciekawie, można do niej dodawać czerwone warzywa – np. pomidory lub paprykę, a także zielone – np. ogórka (w tym także konserwowego czy kiszonego) lub groszek. Możliwości jest naprawdę sporo, a niemal każde połączenie daje gwarancję pysznego smaku i ciekawego wyglądu. Kalafior warto łączyć również z… owocami, np. mandarynką. Taka sałatka z pewnością zaskoczy każdego!

Fasola nie tylko na ciepło

Chcąc przyrządzić nieco bardziej sycącą, a do tego ciekawą sałatkę, warto sięgnąć po fasolę w puszkach. Szczególnie atrakcyjnie będzie wyglądała sałatka z czerwoną fasolą. Można ją stworzyć z egzotyczną nutą, łącząc z kolendrą i fenkułem, można także z tradycyjnymi składnikami, jak jajka, pomidory czy ogórek kiszony. Czerwień fasoli idealnie współgra z bielą, dlatego, aby tak przygotowana sałatka z czerwoną fasola smakowała i prezentowała się jeszcze lepiej, warto dodać do niej majonez, np. Majonez Sałatkowy WINIARY. Co ciekawe, fasola doskonale zastąpi ziemniaki, więc dla osób, które ich unikają, może być godnym zamiennikiem w klasycznej, jarzynowej sałatce, przy okazji nieco ją urozmaicając. Czerwona fasola świetne smakuje ze słonym śledziem, idealnie także łączy się ze wszystkimi marynowanymi warzywami. Również jej forma – dużych, regularnych ziaren o ciekawym, nerkowatym kształcie – sprawia, że sałatka z czerwoną fasolą wygląda wyjątkowo atrakcyjnie.

A gdyby tak połączyć kalafior i fasolę? Czemu nie! Kolorowe i wieloskładnikowe sałatki to ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Ich efekty mogą pomóc w odkrywaniu zupełnie nowych smaków, za pomocą których podbijemy serca zgromadzonych przy stole bliskich!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ