Kurze (i nie tylko) jajka, które trafiają do detalicznej sprzedaży, są uprzednio badane oraz odpowiednio kwalifikowane. Bez względu na to, do jakiej grupy zostaną zakwalifikowane, muszą obowiązkowo być chociażby odkażone – do tego celu służą naświetlacze do jajek. Urządzenia, jakimi są naświetlacze do jajek muszą również obowiązkowo znaleźć się na wyposażeniu lokali gastronomicznych. Te jajka, które trafiają do wyżej wspominanej sprzedaży są oznaczane klasą A. każde z nich musi na swojej skorupie posiadać numer wyróżniający. Składają się nań kod systemu chowu i kraju, a także oznaczenie zakładu produkcyjnego. Jeżeli chodzi o system chowu, to jest on określany również mianem systemu utrzymania kur. Tutaj wyszczególnić można kilka kategorii jak dla przykładu jajka pochodzące z ekologicznych hodowli czy też z chowu ściółkowego. Oprócz jaj wspominanej powyżej klasy A są jeszcze te klasy B oraz C. te z kolei posiadać muszą odpowiednią średnicę i spełniać jeszcze wiele innych norm. Ponadto – jeśli chodzi o jajka klasy A – mogą się one różnić od siebie rozmiarami, tutaj wyszczególnia się cztery podstawowe, a mianowicie S, M, L oraz XL. Do której spośród tych kategorii jajko zostanie zakwalifikowane, to już zależy od jego wagi. Dla przykładu rozmiar S znaczy dokładnie tyle samo, co mały rozmiar – dotyczy to tych jajek, które ważą mniej aniżeli pięćdziesiąt trzy gramy. W sprzedaży dostępne są równe rozmiary, nie mniej jednak klienci wola te większe – L albo XL. Taki zakup bardziej się opłaca.

www.kochamdbam.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ