Pasta waniliowa to połączenie ekstraktu wanilii z ziarenkami waniliowymi, aromatyczny produkt o konsystencji gęstego syropu. Pasta z wanilii wyróżnia się wyrazistym karmelowym smakiem i zapachem. Pasta zachowuje właściwości świeżej wanilii, ale jest łatwiejsza do przechowywania – nie wysycha tak, jak laski wanilii, nie traci swojej świeżości przez 3 lata. Pasta waniliowa jest wykorzystywana w cukiernictwie. Można ją stosować do przygotowywania lodów, ciast, kremów oraz tortów. Co ważne, dzięki stałej konsystencji pasta nie rozcieńcza deserów. Desery z pastą waniliową wyróżniają się niebanalnym intensywnym smakiem, dlatego produkt jest tak chętnie stosowany przez koneserów kuchni.

Dobra pasta z wanilii, czyli jaka?

Pastę z wanilii można z powodzeniem zrobić samodzielnie, korzystając z przepisów dostępnych w Internecie. Aby otrzymać wysokiej jakości produkt, wystarczy połączyć ziarenka wanilii z cukrem i wodą. Wydaje się proste. Jednak nie każdy ma chęci i czas, by samemu przygotowywać produkt, który można po prostu kupić. Kupując gotowy produkt, warto zwrócić uwagę, czy faktycznie zawiera on w składzie prawdziwą wanilię – czy mamy do czynienia z produktem oryginalnym. Jeśli produkt zawiera w składzie sztuczne dodatki i barwniki, nie warto po niego sięgać. Dlaczego?

Gdzie kupić pastę waniliową?

Oryginalną pastę waniliową nie tak łatwo kupić – a już na pewno nie w małym osiedlowym sklepie. Pastę waniliową można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w dobrze wyposażonych delikatesach internetowych.

[Głosów:4    Średnia:3/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ