Co się kryje pod skorupką?

Jajka, czyli produkty znane wszystkim Polakom. Wybierając jajka, powinniśmy zdać się na swoją wiedzę. Nie warto kupować jajek tylko ze względu na ich reklamę czy cenę. Najważniejszy jest producent oraz inne istotne kwestie.

Bardzo często dajemy się nabrać na różnego rodzaju hasła reklamowe dotyczące szczęśliwych kur. Nie liczą się hasła, a informacja od producenta na każdym produkcie. Nie powinniśmy wybierać jajek, które są sprzedawane luzem. Dobrym rozwiązaniem będzie kupowanie jajek bezpośrednio od hodowcy wiejskiego, bądź w sklepie, gdzie mamy sprawdzone informacje na ich temat.

Mowa tutaj o wielkości, rozmiarze, kolorze żółtek i informacji czy jajka są z fermy. Pamiętajmy, że nie zawsze pod skorupką kryje się to, co najlepsze.

Charakterystyka poszczególnych rodzajów jajek

Jeśli mowa o wyborze jajek, to zawsze powinniśmy starać się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Najlepszym rozwiązaniem będą hodowle ekologiczne. W takim przypadku jajka będą niezwykle cennym źródłem wielu składników. Mianowicie zawierają lecytynę, kwasy omega 3 i 6.

Co się kryje pod skorupką?

Ponadto witaminy i kwas foliowy, a także składniki mineralne, w tym cynk, potas i fosfor. Wielu z nas zadaje sobie pytanie co z osobami, które mają cukrzycę czy wysoki poziom cholesterolu. Otóż takie osoby powinny się ograniczać w spożywaniu jajek. Lecz jedno jest pewne, jajka są zdrowe dla wszystkich osób.

Wszystko zależy od podania. Możemy je gotować, smażyć, podawać w formie past. Same jajka nie są bombą kaloryczną, chodzi jedynie o dodatki, które podajemy z jajkami. Jedno jest pewne, jajka są zdrowe. Zarówno białko jak i żółtko powinno być spożywane przez małe dzieci jak i osoby dorosłe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ